MARKETING

Kako efikasno i efikasno upravljati pratiocima na Instagramu


U svakoj tradicionalnoj priči od krpe do bogatstva postoji dio u kojem heroj razrogačenih očiju dobiva provjeru stvarnosti: gledaju u svoje moćno kraljevstvo, preplavljeni carstvom na čijem su izgradnji tako naporno radili. U 2022. heroj ste vi, a carstvo kojim vladate (ma koliko bilo veliko ili malo) je vaš Instagram nalog.

Za brendove i kreatore hrabrog srca koji se dave u DM-ovima, ne mogu pratiti komentare ili su jednostavno pod stresom njihove publike, evo naših najboljih savjeti bez problema za upravljanje pratiocima na Instagramu.

Ova objava nije o tome kako pridobiti više pratilaca na Instagramu, iako će ovi savjeti rezultirati solidnom praksom na društvenim mrežama, koja nikada neće naštetiti vašem rastu. Hajde da počnemo.

Bonus: Preuzmite besplatnu kontrolnu listu koji otkriva tačne korake koje je fitnes influencer koristio kako bi povećao broj pratilaca od 0 do 600.000+ na Instagramu bez budžeta i skupe opreme.

11 savjeta kako efikasno i efektivno upravljati svojim pratiocima na Instagramu

1. Upoznajte svoju publiku

Poznavanje vaše publike je prednost, bez obzira na to koji aspekt vašeg učinka na društvenim mrežama pokušavate poboljšati. Koristite analitiku Instagrama da odredite ko su vaši sljedbenici – možete vidjeti lokaciju, starosnu grupu i spolnu analizu vaše publike.

Osim toga, odvojite malo vremena da detaljnije istražite svoje pratioce – posebno one koji vam šalju DM, komentiraju vaše objave ili odgovaraju na vaše priče (mi volimo lajkove, ali ne zahtijevaju toliko energije kao komentari ili DM-ovi i pratioci koji se pažljivo angažiraju su oni na koje se želite fokusirati). Ne morate da izvršite punu FBI praćenje svakog pratioca, ali opšta ideja će pomoći da se ova emisija pokrene.

Ako ne dosegnete publiku koju želite da dosegnete, pokušajte napraviti analizu konkurencije i usporedite svoj račun s najvećom popularnošću u vašoj branši (na primjer, perspektivna kompanija za izradu blokova igračaka mogla bi raditi analizu konkurencije s Lego-om Instagram).

2. Objavite zanimljiv sadržaj

Nakon što ste uhvatili svoju publiku, poželjet ćete objavljivati ​​stvari koje im se sviđaju – kao u, lajkujte. I komentarisati. I podijelite. Lakše je pratiti svoje pratioce kada imate stalnu vezu naprijed-nazad.

Pokrili smo kako da dobijete više lajkova i kako da dobijete više pratilaca na Instagramu, a jedna od ključnih strategija za oboje je objavljivanje sadržaja s kojim gledaoci žele da komuniciraju. Visokokvalitetne fotografije, razne vrste objava (jedna stvar svaki dan je vrijedna) i objavljivanje pravovremenog sadržaja su prednosti kada je u pitanju angažman.

Ponekad je jednostavno rješenje najbolje rješenje: ako želite angažman, možete ga zatražiti. U ovom postu, Instagrammer Kellie Brown isprobava različite pare sunčanih naočara i traži od svojih pratilaca da prokomentarišu koja im je najdraža.

3. Odgovorite na komentare i DM odmah

Pravovremeno odgovaranje na komentare i DM-ove izgleda dobro za vaš brend. Još bolje, to podsjeća vašu publiku da ste više od brenda: ponekad, slanje poruke putem društvenih medija može se osjećati kao da vičete u provaliju, a utješno je dobiti brz – i koristan – odgovor.

Instagram profil Raven Reada je dobar primjer ove interakcije. Ponekad brend odgovara na pitanje informativnim odgovorom. U drugim slučajevima, dijeli uzbuđenje svojih sljedbenika komentarisanjem (čak i nekoliko emojija će biti dovoljno). I često, brend jednostavno voli komentare sljedbenika.

Često je gornji komentar koji se pojavljuje na Instagram objavi različit za svakog korisnika: to može biti komentar koji je najviše lajkovao ili komentar koji je napravio njihov prijatelj. Kačenjem komentara, trajno ga činite prvim komentarom za cijelu publiku.

Kako zakačiti komentar na Instagramu

Da zakačite komentar na Instagram, prvo dodirnite ikonu komentara na svojoj objavi. Zatim dođite do komentara koji želite da zakačite i prevucite prstom nalevo na njemu. Pritisnite ikonu sličice da zakačite komentar na vrh svoje objave.

Ovu funkciju možete koristiti kao mini stranicu sa čestim pitanjima: zakačite često postavljano pitanje i odgovorite na njega s odgovorom. Na taj način će ga vaši pratioci prvi vidjeti.

5. Koristite sačuvane odgovore

Ako otkrijete da stalno dobijate iste vrste pitanja u svojim DM-ovima, Instagram ima ugrađenu funkciju koja vam olakšava odgovaranje. Funkcija sačuvanog odgovora je prečica na tastaturi koju možete postaviti da brzo odgovorite na jednostavne upite.

Kako postaviti sačuvane odgovore na Instagramu

Prvo, provjerite koristite li Instagram za posao ili Instagram za kreatore. Na svom profilu pritisnite dugme menija u gornjem desnom uglu ekrana.

Odatle idite na Postavke, onda Kreator, onda Sačuvani odgovor. Odaberite prečicu za svoj odgovor – kada ovo unesete, Instagram će automatski popuniti tekstualno polje vašom unaprijed određenom porukom.

Kako postaviti sačuvane odgovore na Instagramu

6. Koristite Inbox Hootsuite za upravljanje komentarima i DM-ovima

Možete sami upravljati komentarima i DM-ovima ili koristiti alat kao što je Hootsuiteovo inbox. Hootsuite će automatski arhivirati sve komentare i DM-ove (sa svih vaših platformi društvenih medija) na jedno mjesto, što olakšava sortiranje, odgovaranje i upravljanje vašim javnim i privatnim interakcijama.

Također možete koristiti Hootsuiteovo prijemno sanduče za postavljanje sačuvanih odgovora.

7. Ograničite trolove, neželjenu poštu i botove

Ah, evo nas: najgori dio društvenih medija (osim 5-minutnih rukotvorina, možda). Ne samo da su trolovi i neželjena pošta dosadni za rješavanje, već će i negativno utjecati na iskustvo vaših pratilaca i percepciju vašeg brenda.

Kako biste bili sigurni da je vaš Instagram sadržaj pozitivno iskustvo za sve, možete:

 • Često moderirajte komentare i izbrišite sve koji troluju vaš nalog ili sumnjate da potiču od botova.
 • Prijavite te korisnike.
 • Kreirajte politiku društvenih medija kako bi tim vašeg brenda znao kako odgovoriti na trolove.

Instagram vam omogućava da automatski sakrijete uvredljive komentare. Da biste to učinili, trebate:

 1. Idite na postavke vašeg računa.
 2. Dodirnite Privatnost.
 3. Dodirnite Skrivene riječi.
 4. Odaberite koje kontrole komentara želite postaviti.

Kako automatski sakriti uvredljive komentare na Instagramu

Tu je i opcija ručnog filtriranja, gdje možete upisati koje riječi ili fraze konkretno želite sakriti, na istoj stranici. Možete blokirati komentare određenih korisnika na sljedeći način:

 1. Idite na postavke vašeg računa.
 2. Dodirnite Privatnost.
 3. Dodirnite Komentari
 4. Unesite imena naloga sa kojih želite da blokirate komentare.

Ovdje ćete pronaći više detalja o tome kako se efikasno nositi s trolovima društvenih medija.

8. Optimizirajte svoj račun za prodaju i korisničku podršku

Ako koristite svoj Instagram nalog za posao, pružanje dobre korisničke usluge čini svu razliku (niko ne voli da ga zavaravaju, bilo da se radi o ljubavnom interesu ili brendu). Brzo odgovorite na upite, pružite resurse i odgovore na često postavljana pitanja i učinite iskustvo svojih pratilaca što bezbolnijim.

A ako prodajete proizvode na uslugama, zašto ne biste prenijeli iskustvo kupovine na Instagram? Optimiziranje vašeg računa za društvenu trgovinu može omogućiti kupovno iskustvo bez problema za vaše kupce — i veću potencijalnu prodaju za vas.

Koristite Instagram Shops za prodaju svojih proizvoda

U maju 2020. Instagram je predstavio Instagram Shops — funkciju društvene trgovine unutar aplikacije za trgovce. Omogućava potencijalnim kupcima da jednim dodirom pristupe proizvodima koje objavljujete, a da oni ne moraju pronaći proizvod na vašoj web stranici za e-trgovinu.

Ovako je brend odjeće Lisa Says Gah postavio svoj Instagram Shop:

Lisa Says Gah primjer Instagram trgovine

Saznajte više o prodaji na Instagramu.

Koristite platformu za razmjenu poruka za klijente za upravljanje čestim pitanjima

Kao menadžeru društvenih medija, biti na Instagramu 24/7 nije razumno (ili zdravo). Ali kupci iz različitih regija i vremenskih zona mogu pokušati stupiti u kontakt s vama u različito doba dana.

Platforme za razmjenu poruka kupcima za trgovce kao što je Heyday nude alate jednostavne za korištenje za upravljanje komunikacijom s vašom publikom i potencijalnim potrošačima. Heyday je AI chatbot za trgovce koji povezuje vašu online prodavnicu s vašim kanalima društvenih medija. Omogućava vam da automatizirate čak 80% vaših razgovora za korisničku podršku. Kada vam se klijenti jave na društvenim mrežama s pitanjima u vezi s vašim zalihama ili praćenjem narudžbi, chatbot im pomaže u realnom vremenu (i prosljeđuje složenije upite vašem timu za podršku).

Zatražite Heyday Demo

Dajte više informacija na svom linku u biografiji

Link u vašoj Instagram biografiji je prvo mjesto na koje će vaši pratioci otići kada žele saznati više o vašem brendu.

Koristite tu vezu mudro tako što ćete postaviti stablo veza koje usmjerava vašu publiku na resurse izvan Instagrama (na primjer, web stranicu vaše kompanije, blog, drugi nalozi na društvenim mrežama kao što su Facebook ili TikTok, ili pravovremene događaje i lansiranje novih proizvoda).

Evo šta vidite kada kliknete na link u Hootsuite-ovom Instagram biografiji:

Link za hootsuite u biografiji

9. Pratite rast pratilaca—i zabilježite odgovarajući sadržaj

Budite u toku sa onim što vaši pratioci vole koristeći analitičke alate.

Instagram analitika vam može pomoći da odredite ko je vaša osnovna publika, kao i da pratite nove pratioce. Instagram-ovi uvidi ističu korisne podatke, uključujući:

 • Demografija pratilaca
 • Interakcije s vašim računom svakog dana u sedmici
 • Koliko naloga je pronašlo vaš Instagram nalog
 • Koliko klikova vaš link u biografiji ima sa Instagrama

Također možete koristiti podatke da pratite koji sadržaj je najzanimljiviji vašoj publici. Pogledajte postoji li obrazac između rasta vašeg praćenja i objavljivanja određene vrste sadržaja. Na primjer, da li se vaše praćenje povećava kada koristite geografske oznake, ankete ili video? Šta je sa Reels? Nakon što odredite koji sadržaj najbolje funkcionira, napravite plan objavljivanja kako biste iskoristili te vrste postova.

Hootsuite je alat za upravljanje društvenim medijima koji nudi zakazivanje Instagram objava i priča i Instagram analitiku na jednoj kontrolnoj tabli. (San, zar ne?) Jedinstvena kontrolna tabla Hootsuite Analytics omogućava vam da zaronite dublje u svoje Instagram podatke, pokazujući vam informacije uključujući:

 • Prethodni podaci
 • Vaše vrijeme odgovora u razgovorima sa korisničkom službom
 • Rangiranje komentara na Instagramu prema pozitivnom ili negativnom osjećaju

10. Odlučite kada ćete pratiti ili prestati pratiti druge naloge

Praćenje nije uvijek dvosmjerna ulica: vaš brend ne bi trebao pratiti svaki nalog koji vas prati.

Da biste bili sigurni da pratite račune koji su korisni vašem brendu, uzmite u obzir:

 • Kreiranje uputstava za brend. Jasno ocrtajte u strategiji društvenih medija vašeg brenda šta čini nalog vrednim praćenja vašeg brenda. Na primjer, uzimate li u obzir lokaciju? Veličina sljedećeg računa? Da li pratite samo naloge koji komentarišu vaše objave i koji imaju javne profile?
 • Korištenje Instagram funkcije Save. Ovo će pomoći vašem brendu da prati koji računi najviše stupaju u interakciju s vašim računom i s kojim računima biste trebali komunicirati zauzvrat.
 • Potencijal za saradnju. Prateći druge brendove ili influencere na društvenim mrežama mogu započeti razgovor o zajedničkoj saradnji.

Tu su i prednosti čišćenja liste pratilaca, uklanjanja botova i ghost naloga i blokiranja trolova i spamera. Da biste efikasno upravljali pratiocima na Instagramu, možete koristiti aplikacije za čišćenje liste pratilaca i pomoći vam da odredite koje naloge ćete pratiti.

Mass Unfollow za Instagram, na primjer, je aplikacija koju možete koristiti za masovno prestanak praćenja naloga koji više nisu korisni vašem brendu i masovno blokiranje sljedbenika ako primijetite neželjene račune.

11. Kreirajte istaknute stavke za nove pratioce

Istaknuti sadržaji Instagram Storyja su jednostavan način da prenesete informacije svojim novim pratiocima: to su obično jedna od prvih stvari koje će provjeriti kada posjete vaš profil.

Kreirajte privlačne, vizuelno ugodne naslovnice i jasno nazovite svaki istaknuti dio (na primjer, FAQ za često postavljana pitanja).

Istaknute informacije na Instagramu fitness studija Aarmy uključuju informacije o njihovim trenerima, iskačuće prozore i opremu za prodaju.

Najvažnije na Instagramu vojske

Sastavili smo 40 prekrasnih, lako prilagodljivih predložaka naslovnica Story highlight – preuzmite ih ovdje

Uštedite vrijeme na vođenju Instagrama vašeg brenda uz Hootsuite. S jedne kontrolne ploče možete kreirati, zakazivati ​​i objavljivati ​​objave i priče direktno na Instagramu, angažirati svoju publiku, mjeriti učinak i pokretati sve svoje druge profile na društvenim mrežama. Isprobajte besplatno danas.

Započnite

Lako kreirajte, analizirajte i zakažite Instagram objave i priče with Hootsuite. Uštedite vrijeme i ostvarite rezultate.

Source link

Naveen Kumar

Friendly communicator. Music maven. Explorer. Pop culture trailblazer. Social media practitioner.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button